Duurzaamheid is een breed begrip en hoor je steeds meer in de wandelgangen en lees je in kranten.
Als bedrijven vroeger iets goeds wilden doen, schreven ze een maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) paragraaf en zetten het in hun jaarverslag.
Tegenwoordig kom je met alleen een MVO-beleid niet meer weg als je pretendeert duurzaam te zijn.
Daarom geven we in dit artikel tips om ervoor te zorgen dat jij duurzamer wordt.
Doe een quickscan voor de CO2-impact van je bedrijf
Er zijn diverse partijen zoals Klimaatplein en Mileucentraal.nl die tools hebben gemaakt om inzicht te krijgen in de huidige uitstoot van je bedrijf. Maar duurzaamheid gaat meer dan alleen CO2-uitstoot. Het gaat ook om waterverbruik, menselijke omstandigheden, plasticverbruik, verzuring, etc.
Probeer een inzicht te krijgen in je eigen verbruik
Om inzicht te krijgen in je bedrijfsverbruik kan het nuttig zijn om op zijn minst je eigen uitstoot eens een keer uit te rekenen. Babette Porcelijn, schrijfster van de Verborgen Impact heeft hier een goede tool voor ontwikkeld. Je ziet met deze tool in één keer hoeveel wereldbollen jouw lifestyle nodig heeft. Bij veel personen bestaat hun impact top 5 uit: spullen kopen, vlees eten, vliegen, wonen en autorijden. Als je dit vertaalt naar het bedrijfsleven kun je voor je bedrijf gemakkelijk de volgende top 5 mogelijkheden opstellen (overigens niet op volgorde van impact):
Meeste milieuimpact van bedrijven aanpakken
1. Vlieg minder of reis anders
Van veel bedrijven is hun grootste CO2-uitstoot en klimaatimpact afkomstig van vliegen. Er zijn inmiddels manieren om minder CO2 uit te stoten tijdens het reizen. Neem bijvoorbeeld eens de Eurostar naar Londen in plaats van het vliegtuig, dat bespaart tot wel 90% van je vlucht.
Een goede dienst om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van je vlucht is FlyGRN. Daar kun je gemakkelijk vluchten boeken via hun partners. Ze geven inzicht in de CO2-uitstoot van de vlucht. En met de commissie die zij krijgen van hun partners per verkochte vlucht compenseren ze meteen een deel van jouw CO2-uitstoot. Je kunt het overige deel er zelf compenseren, vaak voor enkele euro’s.
2. Eet minder vlees
Klinkt wellicht minder relevant, maar bovenaan de impact top 10 van het boek van Babette Porcelijn staat vlees eten. Als je als bedrijf ook eten serveert probeer dit dan vegetarisch of veganistisch te doen. Het vervangen van een vleesmaaltijd door een veganistische maaltijd scheelt werkelijk tienduizenden liters water en kilo’s CO2.
3. Koop minder spullen
Spullen hebben zeer veel klimaatimpact. Deze impact is vaak verborgen. Dat komt omdat spullen vaak in andere landen geproduceerd worden en daar een impact hebben. Maar dat betekent niet dat het nooit het probleem wordt van de ondernemer. Als bedrijf heb je ongetwijfeld spullen nodig. Probeer er dan voor te zorgen dat je ook eens denkt aan refurbished elektronica of tweedehands / vintage meubels en spullen. Speur Marktplaats af en google op “duurzame meubels / kantoorinrichting / etc ….”.
4. Kantoor / wonen
Waar wonen een grote klimaatimpact heeft voor particulieren, heeft een kantoor ook een enorme impact. Als je een kantoor bent kun je bijvoorbeeld flexwerken stimuleren en als je een klein kantoor bent kun je een kantoor delen, bijvoorbeeld via een coworking-space. Zoals bijvoorbeeld WeWork in Amsterdam. En als je toch een kantoor hebt, zorg dat je in ieder geval écht groene stroom hebt.
5. Autorijden
Veel bedrijven maken enorm veel kilometers op de weg. Er zijn diverse manieren om dit te verminderen zoals het gebruiken van openbaar vervoer, carsharing en natuurlijk het aanschaffen van een elektrische auto (wel rijdend op groene stroom ;-)).
Dit is nog maar een begin. Mocht je meer informatie willen of toevoegingen hebben, stuur gerust een berichtje.